2012. július 2., hétfő

Jaaaamieeee!!! :) Múzsám tovább inspirál

Nem tudok leállni, és egyre mélyebben belevetem magam Jamie 30 perces kajáinak nézésébe főleg, hogy még szabadnapos is vagyok.
Az alapanyagok és ételek egyszerűsége és tökéletessége, az előadás, ahogy megkreál egy ételt és, hogy szinte érzem az ízeket, az illatokat. Ez az, ami lenyűgöz...

Mai vacsorám neve hosszú lesz, mert egyszerűen nem az a lényeg és nem is lehet leírni, szóval:

Zöldséges csirkecomb limeos sült krumplival és málna ecetes kevert salátával

Hozzávalók szerintem 2 főre:

2 egész csirkecomb
1 szál répa
1 zellerszár (vagy negyed zeller gumó)
1/2 chili
1 csomag petrezselyemzöld (itt csak eg fél, de itt csuklónyi csokorban van)
1/2 lilahagyma
2-3 szál újhagyma

Bors
Olívaolaj
Egy löttyintésnyi whiskey (of course Jack Daniel's)

Kb fél kiló apró szemű burgonya (ez most a piros héjú variáció volt)
1/2 csomag petrezselyem

Bors
1/2 lime (nem meglepődni!)

Római saláta
A petrezselyem másik fele
2 szál újhagyma
1 paradicsom
1 zellerszár

Bors
Málna ecet (balzsamecet málnával ízesítve, isteni, de ha nincs, megteszi a sima is)
Olívaolaj


A krumplit megmossuk (hámozni nem kell) felnegyedeljük - mérettől függően-  és egy nagyobb, magas falú serpenyőben sóval és borssal feltesszük főni.
A csirkecombokat szintén megmossuk és egy olívaolajjal bőven meglocsolt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, gazdagon. Ezután a répát, zellert, újhagymát és lilahagymát feldaraboljuk és a húsra és a hús köré halmozzuk, majd sózzuk, borsozzuk ezt is, végül nyakon öntjük a whiskey-vel, még egy kis olívaolajjal és kb egy bögrényi vízzel, majd a 175 C fokra (itt 350-370 F) előmelegített sütőbe tesszük, nagyjából 1 óra alatt lesz kész, tehát nem igazi 30 perces, de nem is követem szó szerint a recepteket, csak inspirációt szerzek belőlük. Sütés közben többször megforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és a sütés a végén megpirítjuk kicsit.

A salátához egy tálba 1:3 arányban balzsamecetet és olívaolajat öntünk, sóval és borssal meghintjük, majd a feldarabolt zöldségekkel összeforgatjuk, egy kis limelével meglocsoljuk. Kész. Egyszerű, gyors, tökéletes. Absolutely gorgeous - ahogy Jamie mondaná. :D

A krumpli e közben megfőtt, leszűrjük, és ugyanabba a serpenyőbe (mondanom sem kell, hogy a mosogatási időt is megspóroljuk) visszatesszük olívaolajjal meglocsolva. Lepirítjuk, de nem kell a legmagasabb fokozaton, a lényeg, hogy mindenhol egyenletesen aranybarna színe legyen. Amikor már majdnem megsült, sózzuk, borsozzuk és egy pici chilit szórunk rá, majd ráfacsarjuk egy fél lime levét, a héját pedig beledobjuk a krumpli mellé, megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel és még néhányszor jól átforgatva tovább pirítjuk. Isteni íze lesz tőle.

Tálaláskor a húst meglocsoljuk a mellette sült-párolódott zöldségekkel és a gazdag szafttal, ami kisült közben, a krumplit melléhalmozzuk, a salátára pedig feta sajtot morzsolunk.
A telt, gazdag zöldséges íz, a csodálatosan puha és omlós hús, a ropogós, málnás utóízű saláta és a lime ízével kacérkodó burgonya együttese egy hosszú és élvezetes ízorgazmushoz vezet. Az egyik legtökéletesebb étel lett, amit valaha főztem. Nagyképűség nélkül.
Try this!


Ár: $$

Nehézség: közepes (kell némi ízérzék hozzá)

Idő: csak a csirkére kell várni, a többi 30 perc alatt megvan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése