A kagyló volt életemben az utolsó közönséges tengeri herkentyű, amit megkóstoltam és meglepő módon ízlet. Kicsit gusztustalan, undorító kemény héj, általában némi kosz, belül remegős nyenyó belestől és mindez finom!!! Tényleg. Megvan a trükkje, például egy jó alapos mosással kell kezdeni, akkor is, ha fagyasztott. Lehetőleg a víz legyen hideg, vagy maximum langyos, különben a kagyló képes kinyílni és akkor a koszt belülről is ki kell mosni.
Fajtáját tekintve rengeteg különbség van a kagylók között árban és természetesen ízben is, de a legközönségesebb, amit szerintem valahol otthon még viszonylag normális áron lehet kapni mussels néven fut, magyarul éti kagyló. Egyébként a kagylókról bővebben olvashattok itt.
Ugye meghoztam a kedveteket?
Igen?
Akkor jöjjön az első recept:
Kagylós penne
Hozzávalók 2 főre:
Fél csomag (25 dkg) teljes kiőrlésű penne tészta
1/2 doboz aprított paradicsom konzerv (itt is, otthon is kb 150 Ft)
Kb 25 dkg kagyló héjastól (itt egy 1 kg csomag 3,5 $, azaz kb 800 Ft-ba kerül)
2 gerezd fokhagyma
Olasz fűszerkeverék (vagy bazsalikom+kakukkfű+oregano)
Olívaolaj
Só
Bors
Friss petezselyemzöld
Elkészítés:
A tésztát tegyük fel főzni sós vízben és nagyjából 8 perc főzés után lezárva pihentessük 2 percig, majd szűrjük le, de nem kell öblíteni.
A lényeg, hogy ne legyen szétfőzve, legyen al dente.
Az olívaolajat hevítsük egy serpenyőben és tegyük bele a lemosott kagylókat (csapkodni fog nagyon az olaj) és pirítsuk sűrűn keverve pár percig. Ezután nyomjuk vagy szeleteljük bele a fokhagymát, majd rövid pirítás után öntsük rá a paradicsomkonzervet, vegyük közepes fokozatra a lángot és főzzük tovább. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, de leginkább úgy, hogy finom legyen... Ha nem 13 $-ba kerül a fehérbor, mint itt, önthetünk bele egy fél decit, ha annyiba kerül, öntsünk hozzá ugyanannyi vizet. :) a lényeg, hogy maradjon szaftos, de ne legyen túl híg a szósz. Nagyjából 8-10 perc kell az egésznek, hogy jól összeérjenek az ízek, ezek után tegyük bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, rottyantsunk rajta még egyet, adjuk hozzá a tésztát, forgassuk jól össze, hogy mindenhol legyen szósz, majd tálaláskor szórjuk meg parmezán sajttal (vagy bármilyen sajttal).
Isteni lesz, ígérem!
Jó étvágyat!
Nehézség: könnyű - otthon talán a kagyló beszerzése okozhat nehézséget
Ár: $$ itt olcsó, otthon nem tudom
Elkészítés: 20-25 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése