2012. július 16., hétfő

Pizza - a világ legjobb tésztája Jamie-től

Ez a recept olyan egyszerű, mint egy bot. Nem viccelek. Aki másféle, minden hülyeséggel (tejjel, zsírral, joghurttal, satöbbivel) telenyomott ócska pizzatésztákkal erőlködik, arra sajnos azt kell mondanom, hogy hülye. (na ezért megint kapok valami kommentet...) :)
Jamie pofon egyszerű pizzatésztájánál nincs jobb a földön, és ezt már számtalanszor bizonyította. Az eredeti recepthez képest én annyit csalok, hogy ezt is - mint mindent - teljes kiőrlésű lisztből csinálom. Mert az jó.

Hozzávalók az eredeti recept szerint bazi sok tésztához:

200 g búzadara
800 g fogós / félfogós liszt (vagyis nem finomliszt, de ha fele rétes liszt, fele normál, úgyis jó)
2 csomag (általában egy csomag 7 g) szárított élesztő
2 bögre nagyon meleg víz
4 tbsp olívaolaj
1 tbsp só

Hozzávalók legalább 4 főre:
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy graham liszt (ofkorsz, az is búza)
1 csomag élesztő
Kb egy bögre nagyon meleg víz
1 tsp só
2 tbsp olívaolaj Jelzem ez Jamie kedvence itt egy videó arról, mennyi olívaolajat képes elhasználni egy pizzához. De hát az olaszok is ettől élnek sokáig, nem? :D

Szószhoz:

1 doboz konzerv paradicsom és 1 db friss paradicsom
Bazsalikom (vagy olasz fűszerkeverék), természetesen az előbbivel sokkal jobb

Bors
Olívaolaj :D
2 gerezd fokhagyma

Feltét:

Jamie szerint a kevesebb több. Szerintem is. Imádom a pizzát, de már rég leszoktam arról, hogy egy agyon feltétezett, zsíros, undorító tocsogós cuccot egyek. Ez például vega volt, és senki nem panaszkodott rá. Érdekes. Ugyanakkor a pizzában pont az a jó, hogy saját magad komponálhatod meg úgy, ahogy te szeretnéd. Szóval alkossatok bátran, csak ne túlozzátok el!
1 paradicsom
1 mozzarella
1 mini cukkini
Újhagyma
Vöröshagyma
Erős paprika
Parmezán
vagy bármilyen zöldség, gomba, kaliforniai paprika, stb


Elkészítés:


Sütés előtt
Sütés után nem voltam elég gyors a fotó készítéshez
A tésztát így csináljátok, ahogy Jamie a videóban, bár szerintem egy tálban is ugyanolyan hatékony, én azt használtam, mivel nyújtódeszkánk nincs, a konyhapultot meg nem volt kedvem összekoszolni. :) 45 perc után kész is, a tészta megkelt. Ugyanebből sütöttem ma kenyeret, és az is fergetegesen jó lett. Szóval ez egy multifunkcionális és pofon egyszerű recept.
Amíg kel a tészta, készítsük el a szószt. Olívaolajon piritsuk le a fokhagymát, majd tegyük bele a konzerv paradicsomot és az apróra vágott friss paradicsomot is. Lassú tűzön főzzük, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi vizet, hogy mindig kellemesen sűrű állaga legyen, ne legyen se túl híg, se túl folyós, hogy a paradicsom jól szét tudjon főni. 10-15 percig főzzük, sűrűn megkeverve, a végén némi apróra vágott petrezselyemzöldet ebbe is dobhatunk. Jamie lepaszírozná, de szerintem felesleges, engem nem zavarnak az apró paradicsom darabok.
Miután megkelt a tészta, melegítsük elő a sütőt 370 F-re vagy 180 C fokra. A zöldségeket és a mozzarellát vágjuk vékony szeletekre.
A tészta nyújtásához használhatunk nyújtófát, ennek híjján viszont kézzel is tökéletesen bele lehet nyomkodni a sütőlapba, amit vékonyan megkentünk olívaolajjal. Így rusztikusabb is lesz. :)
Ezek után osszuk el rajta a szószt (nem kell, hogy tocsogjon) és a feltétet (nem kell, hogy fullosan meg legyen pakolva), majd 15-20 percig süssük, hogy a szélek ropogósak legyenek, a sajt pedig rápiruljon.
Ha kész, és van otthon, dobjunk rá még melegen néhány friss bazsalikom levelet és locsoljuk meg, na mivel??? Igen! Olívaolajjal!
:) Enjoy!

Ár: $$ a feltéttől függ

Nehézség: közepes

Elkészítési idő: 60-70 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése