Eredetileg ismét zöldséglevest akartam főzni, valami paradicsomos-tésztás marhahúsos kajával, de mivel közben épp apuval skypeoltam, gulyásleves lett belőle. Méghozzá nem is rossz. Az íze sokkal kevésbé telt és gazdag, mintha otthon főztem volna, de nagyon fincsi lett, főleg így másnap. A kömény, a gondolatnyi vörösbor és a csipetke hiányzik belőle, egybként hibátlan. :) Ezúton is köszi Ildinek a pirospaprikát, sajnos már alig van belőle, de hát a Safewayben úgyis lehet kapni, csupán 8 $ egy kb 10 dekás tasak... rabló banda! :D
Hozzávalók (kb 3-4 adag):
1 fej vöröshagyma
kb 23-30 dkg arra alkalmasnak ítélt marha hús - mivel nekem most ez volt itthon, én marha csíkokból csináltam, de őszintén szólva nem nagyon tudom beazonosítani a részeket, a lényeg, hogy ne legyen túl kövér
2-3 szál répa
1 szál paszternák (lehet kapni a Safewayben! :) )
2-3 szál szárzeller
Petrezselyemzöld (én elfelejtettem beletenni)
4-5 kisebb krumpli (lehetőleg a piros héjút vegyétek meg)
2 gerezd fokhagyma
2 tbsp vörösbor (ha lenne)
1 tsp kömény (ha lenne)
2 tsp piros paprika
olaj
só
bors
picicípős (én salsa mixet használtam, ami 3x durvább, mint az erős pista, úgyhogy csak óvatosan)
Elkészítés:
Ahogy azt még anyutól megtanultam: a jó pörkölt alapja a jó pörköltalap! :) És ez tényleg így van. Ha nem hagysz időt a hagymának, hogy kellően megdinsztelődjön az olajon (20-30 perc alacsony fokozaton), akkor az egész el van rontva. Ennyi minimum kell, és közben sokat kell keverni, hogy még véletlenül se égjen le. Ha pörköltet főzök, 2-3 fej hagymával kezdem, de leveshez szerintem elég az 1, maximum kettő, attól is függ, mennyi a hús.
Ha a hagyma kész, mehet rá az összekockázott marhahús, majd addig kell kevergetni, amíg rá nem kerül a "pör" :D. Mert ugye attól pörkölt, hogy ezen a hagymás alapon megpörzsölődik. :)
Ezután mehet rá a felkarikázott répa, paszternák, zeller, a fokhagyma, kicsit ezzel is össze kell dinsztelni, és végül a só, bors, egyéb ízesítők (kömény, vörösbor) ha lennének, majd a pirospaprika. Ezután fel lehet engedni vízzel. Kb 1-1,5 óra biztosan kell neki, hogy elkészüljön, mert én mindig csak gyöngyözve főzöm a levest (ahogy anyutól tanultam még a húslevesnél). Nyilván, ha a hús nem elég puha, akkor ez változhat. A krumplit alapesetben én a főzési idő második felénél szoktam beletenni, de az itteni valamiért lassaban fő meg, úgyhogy kb 1/3-nál mehet bele az is.
A végén még lehet ízesíteni, beletenni az apróra vágott petrezselymet, esetleg a csipetkét, ami só, liszt és tojás, de én a mai napig felhívom anyut, ha galuskát vagy csipetkét kell csinálnom, és midnig elmondja, hogy "De hát látod, annyi liszt meg víz kell hozzá, hogy jó legyen. És meg vagy bolondulva, két tojás egy hadseregnek elég!" Szóval nagyjából ez a recept. Össze kell keverni a tojást a liszttel és a vízzel meg egy pici sóval úgy, "hogy jó legyen" és bele kell szaggatni (csipegetni) a forrásban lévő levesbe. A csipetke egyébként jóval szárazabb, és keményebb, mint a galusaka, ezért csipegeted bele...
Amerikában gulyáslevest enni még akkor is jó érzés, ha az íze nem ugyanaz, és ha egyébként nem is szereted. Egyszerűen egy idő után hiányzik!
Jó étvágyat! ;-)
Ár: $$$ (drága a hús és a paprika)
Nehézség: közepes (ha levest és pörköltet nem tudsz főzni, ne ezzel kezd!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése