2012. május 18., péntek

Rizs

Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Például a mai biciklizés után semmi másra nem vágytam, csak valami gyors, egyszerű, tápláló és finom ételre. Húst nem kívántam edzés után, így született meg az alábbi "kreáció" és hozzá rögtön a pazar desszert.

Lábjegyzet: barnarizst eszem. Miért? Mert finom, egészséges, tele van tápanyaggal és mert a jázmin és basmati rizs sokkal drágább. Lehet, hogy eleinte kicsit fura az íze, de érdemes rászokni. Már otthon is ezt ettem és így már szinte ez a normális nekem. Bármit el lehet készíteni belőle, amit sima rizsből is, csak tovább kell főzni. A szintidő nálam 40-45 perc, forrás után alacsony lángon főzve, de ez a rizs típusától is függ. Ennyi idő alatt pont lehet egyet TRX-ezni és utána tusolni. :)

No de akkor jöjjön a Zöldséges Rizs elképesztően bonyolult receptje:

Hozzávalók:

Barna rizs (15-20 dkg / fő)
Kaliforniai paprika (még mindig zöld, de teljesen mindegy, lehet többféle is)
Újhagyma (vöröshagyma is jó, de így frissebb ízt kapunk, a póré viszont még tökéletes lehet)
Olíva bogyó
Olíva olaj
Bertolli Vineyard Sauce (üveges, cab.sav van benne, pardicsom alapú, all natural, minden mentes, ha ez nincs, paradicsom püré - a papír dobozos változat - és némi vörösbor kell hozzá)
Bazsalikom, oregánó, kakukkfű vagy valami olaszos fűszerkeverék
Parmezán sajt



Elkészítés:

A rizst a már említett ideig főzzük, közben azt csinálunk, amit akarunk (ide kell írnom, hogy ha megfőtt leszűrjük és átöblítjük, vagy ez egyértelmű?). Mikor már majdnem kész, összevágjuk az újhagymát (karikára) és a paprikát (kockára, hasábra, mindegy) és kevés olajon lepirítjuk, majd felöntjük a szósszal (vagy a vörösborral, majd mikor forrt egyet, a paradicsom szósszal), fűszerezzük és hozzáadjuk az olíva bogyót. Körülbelül 5 percig forraljuk alacsony hőfokon, majd összekeverjük a rizzsel és újra összeforraljuk kevergetés mellett. Kész. Parmezánt szórjunk rá tálaláskor. Enjoy!

A multi tasking jegyében közben desszertet és holnapi reggelit is készítsünk, ha már erre a 30 percre "beköltöztünk" a konyhába.
Tehát mindaddig, amíg a fenti bonyolultsággal foglalatoskodunk, a megfőtt rizs tetszőleges részét felfőzzük tejjel, tejberizsnek. Én édesítőt teszek bele, mert így lelkifurdalás nélkül készíthetem extra édesre, és egy csipet fahéjat. Sűrűn keverjük meg és alacsony lángon főzzük, hogy lehetőleg ne kelljen égett nyenyót kapargatni a lábas aljáról.
Uncsi? Mehet bele a sütéshez használt chocolate chip (vagy étcsoki), eper és kókuszreszelék vagy banán, reszelt alma, mazsola, mogyoró, amit éppen találsz. A lényeg, hogy szakadjunk el a fahéjas cukor - kakaópor kombótól, mert az unalmasat nem szeretjük! :)
Melegen is, hidegen is isteni.

Ár: $

Nehézség: nagyon könnyű

Miért nehéz itt elkészíteni:
Mert sehol sem találok vaníliás cukrot, pedig az nagyon kellene a tejberizsbe (is) :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése