Mindig elfelejtek valamit...
Tej, tejtermék
Először is, egy hónapnyi folyamatos rosszul lét után rájöttem, hogy nekem nem jó, ha itt tejet iszom, ezért már csak szója vagy laktózmentes tejet használok. A joghurtoktól általában nincs bajom, de mivel abból is van egészen olcsó és finom laktózmentes, azt szoktam venni. A sajtok viszonylag rendben vannak, már amennyiben olyat sikerül venni, amiben van tej. Az első héten találtunk olyat, amiben nem volt, de hát otthon is van Hóvirág pizza feltét, úgyhogy ne csodálkozzunk. Jó sajtot 4-5 $-tól lehet kapni, ehető van 2.5-3 $-tól, ami ennél olcsóbb, az nem sajt, hanem valamilyen növényi származék. Teljesen felesleges rá pénzt kidobni, ha csak nem akarod módszeresen megmérgezni magad. A sajtnál kivételesen nem érvényes a laktózmentes is jó című megjegyzés. :) Összességében viszont, mióta átálltam, sokkal jobb.
Liszt, pékáru
Ugyanez a helyzet a fehér liszttel és a kenyérrel is. Otthon sem igazán ettem, maximum csak rozskenyert, de itt az első hetekben túl sok fehéret. Nem mondom, hogy egy-egy hambi nem csúszik le néha, de attól is rosszul vagyok utána, úgyhogy a fehér kenyeret is kilőttem, helyette Wasa-t (olyan, mint az abonett, csak rozsból van és jobb, mellesleg otthon is lehet kapni) eszem szendvicsnek, és lehetőleg semmi fehérlisztből készültet. A heti egy donut nem számít annak. :D Amit használok, az a rozsliszt. Ez kicsit nehezebb eset. Sütni nem könnyű vele, mert valamivel több folyadékot és sütőport igényel. Rántáshoz, habaráshoz nem jó, de az ugye nem is egészséges. Ellenben ha ilyenre vágynék, azt rizsliszttel oldanám meg, esetleg kukorica liszttel, vagy keményítővel, de egyelőre nem hiányzik az ilyesmi. Egyébként rendszeresen hülyére röhögöm magam a Hungarian-style fehér liszten, amit a Walmartban lehet kapni, főleg mert a zacsiján hegyek vannak, ami igazi magyar szimbólum, mint tudjuk...
Cukor, édesítő
Cukor helyett majd idővel sztíviát fogok használni, de az még itt is bazi drága, úgyhogy egyelőre marad a szacharin alapú édesítőszer (az itt a rózsaszín, ezen kívül van kék, az az aszpartám alapú, ami állítólag nem rákkeltő, de én nem hiszek nekik, és van egy barna, ami most nem jut eszembe milyen, de az kevésbé édes, mint az előző kettő). Egyelőre megteszi a nádcukor a sütéshez. Itt viszont szintén figyelni kell, bár otthon jobban, mivel csalnak. Az otthoni barnacukor nagyrésze ugyanis melasszal színezett répacukor, ami ugye baromira nem nádból készül... Itt is bele lehet futn ilyenbe, de nem gyakori. Viszont ennél a puha nádcukornál nincs jobb a sütéshez.
Zsírok, olajok, szendvicskrémek
Az olajokról szóltam a bolognai spaghettinél, nem ragoznám túl. Csak annyit, hogy a vaj kb 4-5$-nál kezdődik. Ami olcsóbb, az nem vaj, hanem valamilyen hidrogénezett növényi trutymó. Egyébként otthon sem ettem margarint, de miután itt az első héten megvettük azt a bluebonett (vagy hasonló) nevű förmedvényt, szintén nem vágyom rá. Szójaolajból készült, ami amúgy sem igazán lájkolandó, de még ráadásul iszonyú rossz is. Ha valamit kenek is a szendvicsre, az maximum Philadelphia krémsajt, amiből van habosított változat is. Ez tényleg isteni! De ha csak pár csepp olíva olajjal vagy minimális majonézzel eszem, úgyis jó! Alig várom, hogy csinálhassak cheese cake-et (sajttorát), csak az erősen a $$$$ kategóriába esik.
Húsok
Őőőő... Érdekes kérdés. Először is, a hús drága. Ami olcsó, az.... na kitaláljátok? Igen! Ami olcsó, az nem hús. Egészen pontosan van egy tuti kis találmány, amivel már évek óta jól átverik a fogyasztót, csak ezt otthon mondjuk úgy teszik, hogy nem tudunk róla, itt viszont ráírják a termékre, így nincs jogod panaszkodni. Méghozzá az, hogy felvizezik, vagyis vizet fecskendeznek, például a csirkemellbe. No ezért van az, hogy ha sütöd, áll alatta a lé. Itt ez olcsóbb, és rá van írva, hogy water added. Nice. Így mindjárt más. Ettől függetlenül a marha itt finom, viszonylag drága, de legalább meg lehet enni. Szintén nem vészes a rák és a lazac, meg az egyéb halak, amiket lassan ki kellene szótáraznom, mert nem mindig jövök rá, hogy melyik mi... Bár a rák nem ízlett, de lehet valalamit én rontottam el vele. Igazából gumi íze volt. :S
Csirkét itt csak étteremben, vagy a caféban eszek, mert ettől szintén kb a második héten ment el a kedvem, amikor olyan csirke combot sikerült venni, amitől még most is felfordul a gyomrom. Hiába, aki nézett már Jamie Oliver showkat, az tudja, hogyan gyártják(!) ezeket a húsokat.
Azt pedig, hogy gyorsfagyasztott és kész kajákat miért nem eszek, nem magyarázom. Nézzétek meg ezt, és tudjátok meg, miért ropog a csirke nuggets a fogatok alatt: Jamie Oliver - Chicken Nuggets Experiment (2010-03-26)
Zöldég, gyümölcs
Egy szóval: ízetlen. Kettővel ízetlen és drága. Ettől függetlenül meg lehet enni, csak ne várd ugyanazt az élményt, amikor beleharapsz egy falat uborkába. Mindennek víz íze van. A zöldségleves mondjuk nem lett rossz, de csak mert megfelelően kevés vízben főztem megfelelően sok zöldséget. Gyökér (fehérrépa, petrezselyem) nincs, zellergumó állítólag van, de én még nem láttam. Viszont van dobozos levesalap, ha valakit érdekel. Engem nem. :) A salátafélék egészen jók, az alma is, a banán pedig pont ugyanolyan, mint otthon, csak itt van sütni való is, amit már nagyon ennék, mert imádom a fahéjas sült banánt!
Most ennyi, ha eszembe jut még valami, frissítem a bejegyzést. Ma már így is nagyon aktív voltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése