Ez a recept otthoni, és csak most, csak Roninak küldeném ssssokssssokszeretettel, és azzal a kéréssel, hogy készítse el ezt alkalom adtán PG-nek és Dezsőnek, mert szeretik és mert én még egy darabig nem fogom tudni nektek elkészíteni! :(
Hozzávalók
Csirkeszárny (tekintve, kik lesznek a vendégek, úgy 1,5 kg...)
Piros paprika
Pici cípős (chayenne bors, chilli, ilyesmi)
Só
Bors
Olíva olaj
Citromlé
Méz (egyszer csináltam erdei virág mézzel, kicsit sznob, de isteni volt)
Fokhagyma (sok)
Köret:
Almás zeller saláta
Zellergumó
Granny Smith vagy Golden alma
Citromlé
Tejföl
Pici majonéz
Kevés mustár
Só
Bors
Steak burgonya
Apró burgonya, héjában megfőzve
Rozmaring
Só
Bors
Citromlé
Olíva olaj
Elkészítés:
A csirkeszárnyat megmossuk, eltávolítjuk az oda nem illő részeit (a kis pöcköt a végéről, tollat, ilyesmit) és háromszöget hajtogatunk belőle úgy, hogy a végét aláhajtjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük az olajat a piros paprikával, összenyomott fokhagymával, mézzel (tipp, de úgy 3-5 evőkanálnyi kell hozzá), citromlével, sóval, borssal és a cípősszel és jó alaposan beleforgatjuk a csirkeszárnyat, hogy mindegyiken mindenhol kellő mennyiségű pác legyen.
Időtől függően akár egy éjszakát is pihenhet lefóliázva a hűtőben, de ekkor a sót csak sütés előtt tegyük rá.
Sütéskor kiolajozott tepsiben először alufóliával fedve sütjük, majd ha már puha, megpirítjuk, szép pirosra (egy élmény utána elmosni a tepsit... :D ).
Közben a zellert és az almát vékony csíkokra vágjuk (gyufaszálnyira, vagy nagyon picivel vastagabbra) és lelocsoljuk citromlével. Egy tálban elkeverjük a tejfölt, a majonézt, pici mustárral sóval és borssal, és beleforgatjuk a zellert és az almát. Ha kell, egy kis citromlevet tegyünk még bele, hogy savanykás legyen. Fele joghurt - fele tejföllel is jó lehet, a lényeg, hogy ne egy nehéz szószt készítsünk, mint pl a francia salátához, hanem egy friss, könnyű dolgot.
A steak burgonyához héjában megfőzzük a krumplit, majd mérettől függően negyedbe vagy félbe vágjuk és egy tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olíva olajjal, sóval, borssal és rozmaringgal vastagon megszórjuk és összeforgatjuk majd szép aranybarnára sütjük ezt is.
Extra tipp: ha zellert és répát is teszel mellé, csak úgy nyersen, fűszerezve, le lesznek nyűgözve. :)
A sült zellernél nincs finomabb! :)
Mellé egy jó Coronita mixet és némi fehér bort, Dezsőnek például egy remek Tokaji Satöbbit tudnék ajánlani. :)
Enjoy!
Ár: $$
Nehézség: közepes
Miért nehéz itt elkészíteni:
Mert nem vagytok itt, hogy segítsetek megenni.
:(
Dezső ezt a mennyiséget egyedül elfogyasztja :)) (csak szólok ;) ) ami a csirkeszárnyat illeti, legalábbis :) A salit még nem próbáltam, rajta leszek. Igaz, a recept nem nekem szól ;) Ha a csirkeszárnyat mézzel és ketchuppal, némi kis olajjal loccsintjátok nyakon, az is nagyon hümmögős :)) (méz, ketchup, pici olaj, nem cok) eljárás ugyanez, tepsi katasztrófális, de az eredményt jó nézni, ahogy eszik :))))) (én le szoktam vágni amúgy a szárnynak az aláhajtós részét, mert van ugyan aki elropogtatja, de én kihagynám)
VálaszTörlésui. Ezt a ketchupos-mézes témát csak a vége felé kell ráloccsintani, mert különben brikett lesz az egészből :)
VálaszTörlésIlyen mennyiségben, ha valaki ugyancsak a szárnyvégek mellőzésénél dönt, akkor azokból még remek húsalaplé lehet. Nem szabad pazarékolni :))